Digitaal tijdschrift  >  Winterdepressie

Winterdepressie behandeling (Lichttherapie)

Een regenachtige dag, daar worden de meeste mensen niet vrolijk van. Wanneer daarna de zon van achter de wolken tevoorschijn komt, zijn de mensen de regen al snel vergeten en genieten ze weer volop. Als regel is het humeur van de mensen ook in de herfst en in de winter over het algemeen minder dan in de lente en in de zomer. Men is verder eerder slaperig en minder energiek, vaak zijn dit de eerste tekenen van een Winterdepressie. Inmiddels is bekend dat de hoeveelheid beschikbaar licht bepalend is voor de stemming van mensen. Zo is de winter bijvoorbeeld niet alleen het koude, maar ook een donker jaargetijde. De dagen zijn veel korter en er is minder zonlicht dan in de zomer; in uren en in intensiteit. De vieringen van de “zonnewende” in de winter bij vooral veel in het Noorden woonachtige volkeren en het feest van het licht met de vele lichtjes en kaarsen met Kerstmis, verraden de behoefte van mensen aan meer licht. Desondanks gaat dit een winterdepresie niet tegen, en biedt alleen nog behandeling uitkomt.

Oorsprong winterdepressie

Er zijn ook relatief veel mensen, van wie in de herfst en in de winter niet alleen de stemming wat minder is dan in de zomer, maar die echt depressief worden. Behalve met de kenmerken van de seizoenen als licht en donker, heeft de aandoening in zekere zin mede te maken met het gegeven of men zelf veel of weinig buiten komt. Statistisch gezien lijdt bij ons ongeveer elke tiende burger aan een winterdepressie. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Door de achteruitgang van alle lichaamsfuncties en dus ook die van de aanmaak van hormonen, zullen ouderen eerder kans hebben op winterdepressie. In Alaska met nog minder licht lijdt een derde eraan en in het zuidelijk gelegen Florida maar één op de vijfentwintig. Dit maakt duidelijk dat de aandoening een nauwe relatie heeft met de geografische ligging en het klimaat. Het is dan ook te begrijpen, dat elk jaar weer een groot aantal mensen “overwinteren” in een warm zuidelijk gelegen land. 

Onderzoek naar winterdepressie behandeling

Enkele eeuwen geleden was de winterdepressie als verschijnsel al bekend. Later raakte die kennis op de achtergrond. Sinds ongeveer 1980 wordt er weer meer aandacht aan besteed en zijn winterdepressie behandelingen onstaan. Ondanks veel onderzoek is nog niet echt duidelijk gemaakt kunnen worden, wat de exacte lichamelijke oorzaak is van winterdepressie. Aangenomen wordt dat de pijnappelklier nauw betrokken is bij de aandoening. De pijnappelklier scheidt ’s avonds en gedurende de nacht het hormoon melatonine af. Melatonine zet het slaapmechanisme in gang en het speelt ook een rol bij het bioritme, de biologische klok. Onder invloed van daglicht neemt de aanmaak van melatonine ’s morgens weer af. Bij een goed werkend bioritme verloopt dit proces automatisch. Aangenomen wordt dat een overschot aan melatonine een deprimerende invloed heeft. Verder is er meestal een tekort aan andere hormonen zoals serotonine, die juist een aan melatonine tegengestelde werking hebben en waarvan de aanmaak eveneens wordt beïnvloed door licht en donker. Het zijn de hormonen die mensen tevreden, blij en gelukkig maken. Ze worden daarom ook wel “gelukshormonen” genoemd.

De aanmaak van serotonine vindt plaats onder gebruikmaking van koolhydraten. Dit vormt voor mensen met een winterdepressie een volgend probleem. Omdat er een teveel is aan melatonine en een relatief tekort aan serotonine, zal automatisch de behoefte aan koolhydraten toenemen. Hetzelfde geldt, in bijzondere mate voor chocolade dat de toename van endorfines, de “gelukshormonen”, stimuleert. Gevolg is een meestal ongewenste toename van het gewicht. Vooral voor mensen die toch al tobben met hun gewicht een extra belasting, veelal vanwege de verslavende werking van koolhydraten. Mogelijk is de toename van het snoepen, weliswaar ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis, Oud- en Nieuwjaar een verklaring voor een meer algemene behoefte aan serotonine tijdens de donkere dagen.

Behandeling van winterdepressie

Gebrek aan voldoende licht is, zoals we gezien hebben, de externe oorzaak voor het probleem winterdepressie. Tegelijkertijd volgt hieruit de oplossing: “Ervoor zorgen, dat mensen met een winterdepressie of de neiging daartoe, extra licht opnemen”. Op de eerste plaats moet men zich afvragen of de verhouding tussen binnen en buiten vertoeven, wel acceptabel is. Mogelijk komt men tot de ontdekking, dat men veel te weinig buiten komt. Wanneer daar verandering in aan te brengen is, dan moet men daarmee beginnen. Hoewel ook de huid licht opneemt, oefent vooral het licht dat via de ogen binnenkomt, invloed uit op de aanmaak van serotonine en het afremmen van de aanmaak van melatonine. Het is zodoende goed om niet te snel een zonnebril op te zetten en een gewone bril, zo mogelijk, buiten even af te doen. Er moet wel worden gewaakt voor een overmaat aan zonlicht, die de ogen zelf schade kan toebrengen. Dit kan het geval zijn op het strand of in de sneeuw, bij kleine kinderen en mensen met lichtgevoelige, meestal (licht)blauwe ogen.

Lichttherapie Winterdepressie

Een behandeling van winterdepressie kan via zogenoemde volspectrum daglichtlampen. Dit zijn lampen waarvan het licht alle kleuren van de regenboog bevat. Volspectrum lampen zijn verkrijgbaar als gewone lampen, meestal zijn ze niet bol- of peervormig maar hebben ze de vorm van een spiraal, en als buislampen. Deze lampen kunnen in principe dus alle lampen vervangen die men in huis heeft. Je hoeft niet speciaal naar de lampen te kijken of er vóór te gaan zitten om er profijt van te hebben. Het is voldoende om gewoon tijdig het licht aan te steken. Ze zijn wel een stuk duurder maar de prijs afgezet tegen de levensvreugde en de energie die ze opleveren, maakt de investering alleszins de moeite waard.

De bekende lichttherapie maakt eveneens gebruik van volspectrum lampen. Meestal zijn deze in een grotere lichtbak aangebracht en daar gaat men dan, meestal dagelijks, ongeveer één uur voor zitten. De lichtbakken hebben veelal ook de mogelijkheid van een programma waarbij zonsopgang, de dag en zonsondergang worden doorlopen. De bedoeling daarvan is om het lichaam te trainen in het (opnieuw) opnemen van het ritme van de natuur in het eigen bioritme.

Klik hier voor meer informatie over een winterdepressie behandeling

Telefoon 0599 213034