Digitaal tijdschrift  >  Kinderspreekuur 1

Kinderspreekuur 1

 

KINDERSPREEKUUR 1

Visolie en teunisbloemolie onmisbaar voor de [ongeboren] baby

Het omega-6-vetzuur AA [Arachidonzuur] is onmisbaar voor de groei en ontwikkeling van de foetus en de pasgeboren baby. Tijdens de zwangerschap groeit uit één cel een mensje met alles erop en eraan. Daarvoor zijn miljarden nieuwe lichaamscellen nodig. Essentiële vetten zijn dan belangrijke bouwstoffen. Essentiële vetten waartoe ook omega 3 [visolie] en 6 behoren, zijn vetten die de mens via de voeding binnen moet krijgen.

Omega-6-vetzuur AA ondersteunt de aanmaak van hersencellen, helpt bij de opbouw van het centraal zenuwstelsel, bevordert de communicatie tussen zenuwcellen en zorgt voor de doorbloeding van de hersenen. AA is te vinden in eidooiers, haver en orgaanvlees. Het zijn voedingsmiddelen die in een gemiddeld menu al weinig voorkomen. Orgaanvlees moet bovendien vanwege de belasting door het milieu, worden afgeraden; zeker tijdens de zwangerschap. Als vervanging kan Teunisbloemolie dienen. Deze olie is rijk aan GLA, de bouwstof van AA.

Omega 3 bevindt zich in visolie. Een visolieproduct dient verder rijk te zijn aan DHA, één van de omega 3’s. Dit is niet altijd het geval. DHA is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de aanleg van de hersenen.

Door te kiezen voor een kwalitatief goed voedingssupplement met visolie + teunisbloemolie, krijgt de aanstaande en zogende moeder de juiste essentiële vetten binnen.

Luieruitslag

Het gemak van wegwerpluiers gaat vaak ten koste van de oorspronkelijk gezonde huid van het kind. Niet elk kind verdraagt wegwerpluiers en het krijgt dan, vooral wanneer de luiers niet voldoende vaak worden verwisseld, te maken met luieruitslag. De uitslag begint meestal rond de anus en breidt zich geleidelijk uit over de billen en de geslachtsdelen. Het kind kan daar behoorlijk onder te lijden hebben.

Bij een erg gevoelige huid, kan men het beste gebruik maken van katoenen luiers. Aan het laatste spoelwater voegt men bovendien een kopje [appel]azijn toe. Appelazijn verbetert de zuur-base verhouding en maakt de luier huidvriendelijker.

Naast het vaker verwisselen van de luier, kan het dagelijks baden in een  basisch [alkalisch] kinderbad de huiduitslag doen afnemen dan wel worden voorkomen. Men kan gebruik maken van in de handel zijnde basische badmiddelen, maar ook van natrium bicarbonaat [2 eetlepels op een kinderbad]. Als zeepproducten gebruikt men de ouderwetse groene [zachte] zeep of Sunlight zeep. Van de gewone zeepsoorten is de zuurgraad te hoog [5,5] al wordt op de verpakking vaak het tegendeel beweerd.

Na het baden moet het kind goed worden afgedroogd. Plekken die ontstoken of kapot zijn, voorzichtig afdeppen en verder goed laten drogen alvorens de luier om te doen.

Een droge huid kan met een olijfoliezalf voorzichtig worden ingewreven. Eventueel kan men de zalf zelf maken door olijfolie in gelijke delen met zinkzalf te vermengen. Om de huid te desinfecteren kan deze worden behandeld met een Calendulazalf.

De navolgende medicatie komt eventueel verder in aanmerking.

Wanneer er sprake is van een natte uitslag met blaasjes en puistjes: Mezereum D6; twee maal per dag 3 korrels opgelost in wat water.

Bij irritatie door ontlasting: Mercurius solubilis C6; twee maal per dag 3 korrels opgelost in wat water.

Opgezette buik en winderigheid bij de zuigeling

Vooral in de eerste maanden kunnen bij de zuigeling in de darmen gassen worden gevormd die de buik als het ware opblazen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de voeding en kan voor de zuigeling erg hinderlijk en soms zeer pijnlijk zijn. Het komt veel voor bij kinderen die flesvoeding krijgen maar ook kinderen met borstvoeding kunnen eronder lijden. Het regelmatig[!] voeden om de vier uren, kan al voldoende zijn om deze klachten het hoofd te bieden. Door deze regelmaat worden verteringsprocessen genormaliseerd. Tussendoor kan de zuigeling zo nodig, wanneer deze bijvoorbeeld huilt of onrustig is, venkel- of anijsthee zonder suiker worden gegeven. Thee van kummel [komijn] werkt in deze gevallen bijzonder goed. Om gewenning te voorkomen kunnen de drie soorten thee het beste afwisselend worden gegeven. Kinderen die borstvoeding krijgen, kan men het beste de thee met een theelepel geven en niet met de fles omdat ze daardoor de voeding via de borst mogelijk afwennen.

De thees worden bereid door één theelepel van de, eerst geplette zaden in een kopje met kokend water te overgieten en vervolgens tien minuten te laten trekken.

Medicatie bij gasvorming na borst- of flesvoeding

Zuigelingen die tijdens het voeden onrustig zijn en moeite hebben met het laten van een “boertje” waardoor de voeding gist en door gasvorming de buik wordt opgeblazen, kan

Carbo vegetabilis D12 de oplossing zijn. Dosering 3 korrels met wat thee [zie hiervoor] op een theelepel laten innemen alvorens te beginnen met voeden.

Zuigelingen waarvan de huidafscheiding erg zuur ruikt en die wat angstig schijnen te zijn, kunnen verlichting krijgen met  

Magnesium carbonicum D4: ½ tabletje met wat thee op een theelepel laten innemen alvorens te beginnen met voeden.

Telkens na het voeden kan de buik van de zuigeling met wat warme olie, met de wijzers van de klok mee, licht worden gemasseerd.

Braken bij zuigelingen

Kinderen kunnen braken zonder dat daar direct een verklaring voor is. Aanhoudend braken leidt bij zuigelingen al heel snel tot relatief veel vochtverlies en de daaruit voortvloeiende ernstige stoornissen. Zuigelingen die braken moeten steeds goed worden geobserveerd. Gelet wordt op het stijgen van de temperatuur, diarree, daling van het bewustzijnsniveau enzovoort. Vooral niet te lang wachten met het inschakelen van de huisarts.

Een grondig onderzoek naar de oorzaak van het braken, is in alle gevallen van het grootste belang. Wanneer in de eerste weken het kind plotseling en met een krachtige straal braakt, is nader onderzoek onvermijdelijk. Er moet dan worden gedacht aan een pylorospasme, een vernauwing van de maaguitgang naar de 12-vingerige darm. Is dat het geval, dan moet dat operatief worden verholpen. Doet de wijze van braken denken aan pylorospasme, dan kan de volgende medicatie helpen of anders de benodigde duidelijkheid verschaffen.

Cuprum D30: eenmaal per dag 3 korrels opgelost in een theelepel gekookt water. De voeding kan men het beste over 24 uren in acht tot tien kleinere porties verdelen. Treedt er binnen afzienbare tijd geen verbetering op, dan is verder klinisch onderzoek noodzakelijk.

Melk braken bij zuigelingen

Wordt de melk vrijwel gelijk weer uitgespuugd, dan kan de zuigeling deze niet verteren. Heeft het kind na het spugen gelijk weer trek, dan kan het navolgende middel helpen. 

Aethusa cynapium D4: 3 korrels oplossen op 1 theelepel gekookt water en vóór het eten toedienen.

Verdraagt de zuigeling de melk niet, wordt deze uitgespuugd en heeft het daarna geen trek meer, dan past het middel

Antimonium crudum D12: 3 korrels oplossen op 1 theelepel gekookt water en vóór het eten toedienen.

Koorts

Kleine kinderen kunnen regelmatig koorts hebben. Deze komt snel en gaat in de regel weer gauw voorbij. Voor ouders is het belangrijk te weten wat koorts is, om daar verantwoord mee om te gaan in het belang van het kind op korte maar vooral ook op lange termijn. Je zou kunnen zeggen: “Koorts is van leven-s-belang! Koorts is geen ziekte maar een symptoom, een verschijnsel. Koorts laat zien dat het afweersysteem actief is tegen een bedreiging van de gezondheid door bijvoorbeeld een infectie. Het is daarom onverantwoord om koorts te onderdrukken door aspirine, antibiotica enzovoort. Daarmee wordt de eigen afweer teniet gedaan. Uiteraard kunnen antibiotica in enkele gevallen noodzakelijk zijn omdat de risico’s van de ziekte groter zijn dan het nadeel van de tegenwerking van het immuunsysteem. Tegen elk verkoudheidje met antibiotica ten strijde trekken, is echter uit den boze! Antibiotica zijn een zegen wanneer er goed mee wordt omgegaan, ze worden echter een vloek wanneer ze te vaak onnodig worden ingezet. Koorts begint vaak met min of meer waarneembare koude rillingen. Deze onwillekeurige bewegingen dienen ertoe om door een verhoogde spieractiviteit, de lichaamstemperatuur omhoog te brengen ten dienste van de afweer. Tijdens deze periode is het goed om het kind wat meer dek te geven zodat een hogere temperatuur sneller wordt bereikt. Na de koude rillingen moet de extra bedekking weer worden weggenomen zodat de lichaamstemperatuur niet onnodig hoger oploopt. Doordat het kind een nog niet zo belast immuunsysteem heeft, kan de temperatuur oplopen tot omstreeks 40°. Wanneer andere symptomen daartoe geen aanleiding geven, dan hoeft dat niet tot bezorgdheid te leiden en zeker niet tot het grijpen naar bijvoorbeeld aspirine. Het kind op een verantwoorde manier afkoelen, kan door koude beenwikkels. Daarvoor worden doeken in koel, niet al te koud water gedrenkt en om de onderbenen van het kind gewikkeld. De warm geworden doeken worden telkens door koele exemplaren vervangen. De lichaamstemperatuur zal dan niet verder oplopen en zelfs iets dalen zonder het immuunsysteem te onderdrukken.

Tenslotte; het is belangrijk dat een kind met koorts voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Heeft het kind geen trek in eten dan is dat niet belangrijk; het kind gaat vanzelf weer eten.

Voor meer informatie: info@gezondbeterworden.nl

Telefoon 0599 213034