Digitaal tijdschrift  >  Baunscheidt therapie

Baunscheidt therapie

Baunscheidtieren


Het baunscheidtieren of anders gezegd Baunscheidt therapie is een methode die in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt om via de huid invloed uit te oefenen op de gezondheid van de mens.

Carl Baunscheidt 1809-1873

Als medisch instrumentenmaker deed Carl Baunscheidt enige interessante uitvindingen. Een alom bekende daarvan is de melkpomp die onder meer gebruikt wordt bij een zogende moeder met een borstontsteking. Baunscheidt was ook de uitvinder van een instrument voor pokkenvaccinatie. Het feit dat Baunscheidt medisch instrumentenmaker en uitvinder was, maakt het ontdekken en het ontwikkelen van apparaten meer voor de hand liggend. Zo ook in 1847 toen Baunscheidt ernstige jicht en reuma in zijn rechter arm en hand had. Arm en hand waren niet alleen pijnlijk maar ook helemaal verstijfd. Op een dag vloog er door het openstaande raam een zwerm muggen naar binnen die Baunscheidt in zijn pijnlijke hand staken. Plotseling waren in zijn hand veranderingen te voelen en ook te zien. De pijn was bijna op slag weg. Door het steken van de muggen waren er onder meer heel kleine openingetjes ontstaan. Als goed waarnemer, maar wel leek, kon Baunscheidt niets anders bedenken dan dat door de ontstane gaatjes, zonder bloedverlies, de ziekteverwekkers naar buiten konden treden en zo de aftocht bliezen.

Baunscheidttherapie

Het baunscheidtieren is een eenvoudige, snel uit te voeren methode, die er als volgt uitziet:
1. Met het Baunscheidt apparaat waarin naalden zitten, wordt de huid als het ware geopend en daardoor ontvankelijker gemaakt voor de Baunscheidtolie. Uiteraard moeten de naalden steriel zijn. Met een klik wordt de huid snel en licht aangeraakt door het bundeltje van 36 roestvrij stalen naaldjes. Afhankelijk van de klachten en het ziektebeeld wordt dit 10 tot wel 60 keer herhaald.
2. Daarna wordt met een wattenstokje de speciale Baunscheidtolie op de kleine openingen in de huid aangebracht. Er volgt een reactie die eerst “prikt”, maar al snel begint de huid voor korte tijd te jeuken. De huid wordt rood hetgeen betekent dat er een goede doorstroming van het bloed is bereikt, wat ook de bedoeling is.

De behandeling geeft geen littekens. Wanneer niet gekrabd wordt, dan is de jeuk snel voorbij. Olie die per ongeluk aan de handen komt, kan bijvoorbeeld de slijmvliezen van de ogen prikkelen. Het is dan voldoende om de handen even met zeep te wassen. Het beste is om 24 uur niet te douchen zodat de behandeling zijn werk kan doen. Bij grotere inspanning zoals sport en bij zon op het behandelde gebied, kan er weer een reactie volgen die vooral merkbaar wordt door jeuk. Dit is als het ware een tweede behandeling met een opnieuw krachtige doorbloeding en een extra afvoer van afvalstoffen.

De Baunscheidtolie

Baunscheidt heeft de therapie, het apparaatje en de olie zijn eigen naam meegegeven. Het oorspronkelijk recept van de Baunscheidtolie is nooit bekend gemaakt, ook later door de erfgenamen van Baunscheidt niet. Er is veel over gespeculeerd maar de oorspronkelijke samenstelling is altijd geheim gebleven. De samenstelling van de olie berust vooral op het prikkelende effect  van de huid, dat de doorbloeding moet stimuleren om zo afvalstoffen af te voeren. De samenstelling van de huidige Baunscheidtolie is: Kruidnagelolie (caryophyllum), Jeneverbesolie (Juniperus communis) en Boerenwormkruidolie (tanacetum vulgare). Het is een olie met histamindihydrochlorid; belangrijk voor de reactie, de quaddels (verdikkinkjes) op de huid. Verder heeft de olie colophonium als hulpstof, welke belangrijk is voor de bevochtiging  van de huid.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Allereerst de huid
Immers; via de huid wordt gewerkt. Door de behandeling wordt de huid aangezet tot uitscheiding. De huid wordt ook wel de derde nier genoemd. Wetenschappelijk is bewezen dat de huid en de nieren binnen het vegetatieve zenuwstelsel een nauwe verbinding met elkaar hebben. Bij intensievere doorbloeding van de huid worden gelijktijdig de bloedvaten van de nieren wijder zodat ook de nieren beter doorbloed worden waardoor meer schadelijke stoffen kunnen worden uitgescheiden. De huid kent de Headse zones, ontdekt door en vernoemd naar de arts Head. Hij ontdekte bij elke ruggenwervel een huidzone [segment], die verbonden is met een orgaan. Via deze zones op de rug wordt bij Baunscheidttherapie dus ook invloed uitgeoefend op bepaalde organen. De huid is het grootste orgaan dat we hebben. Het bestaat uit drie lagen, de buitenste opperhuid, de Epidermis, die de huid naar buiten toe afsluit. Deze bevat geen bloedvaten of zenuwuiteinden. De middelste laag is de lederhuid, de Cutis of Dermis. Hier bevinden zich de bloedvaten, voor de voedsel- en zuurstofvoorziening, de lymfvaten, voor de afvoer van afvalstoffen en tenslotte de zenuwen voor het tastgevoel, de pijngeleiding en de temperatuur waarneming. De onderste laag noemen we het bindweefsel, de Subcutis met het vetweefsel. Het bindweefsel heeft onder andere de functie van stootkussen en in dit weefsel kunnen schadelijke stoffen worden opgeslagen waar het lichaam niets mee kan. Het is erg belangrijk te vermelden, dat in de huid afweerstoffen worden gevormd waardoor de huid een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem.
Bij een Baunscheidttherapie komt het eerst tot een toename van bloed en lymfe ter plaatse waardoor vervolgens het afweersysteem wordt geactiveerd. De witte bloedcellen komen in grote getale in beweging om afval- en gifstoffen en bacteriën onschadelijk te maken door ze in te sluiten en te verteren. Hierdoor kunnen de bekende etterende puistjes ontstaan. Eventueel kunnen lymfklieren in de oksels, liezen of in de hals opzetten. Dat is het bewijs dat ergens in het lichaam het afweersysteem actief is. 

In de meeste gevallen wordt er één keer per week behandeld. Bij heftige klachten is het ook mogelijk om dagelijks een Baunscheidt behandeling te geven. Bijvoorbeeld bij acute, heftige rugklachten. Bij specifieke klachten worden de betreffende zones behandeld zoals bij nek-, schouder- gewrichtsklachten, maar ook de reflexzones die verwijzen naar inwendige organen. Juist fibromyalgie en reumapatiënten ervaren de behandelingen als aangenaam omdat de betere doorbloeding de afvalstoffen helpt afvoeren.
Het is goed te beginnen met bindweefselmassage om zo te komen tot een optimale werking van het interstitium, het tussen de cellen liggende en verbindende weefsel. Om het immuunsysteem en ook inwendige organen te stimuleren wordt naast de ruggenwervels gequaddeld. De long-, milt-, lever-, nierzones worden altijd vanwege hun belang voor afweer en ontgifting, meegenomen.

De baunscheidttherapie kan dus een algemene therapie zijn, waarbij de stimulatie van het immuunsysteem voorop staat, maar ook een specifieke therapie bij gerichte klachten. Bij vrijwel alle klachten kan de baunscheidttherapie worden ingezet. Alleen  bij de meeste van de aandoeningen van de huid en zwangerschap niet.

Samengevat; de baunscheidttherapie is een goede methode gebleken bij alle vormen van reumatische klachten en fibromyalgie. Kortom; alles wat met spieren en gewrichten te maken heeft. Deze segmenttherapie heeft verder ook heel goede resultaten opgeleverd bij maag- en darmklachten, bij longaandoeningen, blaas- en nierproblemen en tenslotte bij problemen met de menstruatie. Het blijkt een profylactische werking te hebben tegen verkoudheden en griep. Na de behandeling wordt een aangename warmte ervaren, de rug voelt soepeler, de pijn is verminderd en er is een gevoel van “beter in het vel” zitten. Meestal is de nacht erna gekenmerkt door een verkwikkende, “helende” slaap. Het is jammer, dat in Nederland deze methode van behandeling zo weinig wordt toegepast!

Herma Kloosterman, Heilpraktikerin
www.gezondbeterworden.nl